Esimene matk 2017. aasta kevadkollektsioonist

neeruti_j2rv

Kallid sõbrad,

Lähme metsa.
Kohe-kohe on Päike jõudmas ekvaatori kohale lõõskama – meil algb siis kevad. Veel enne kui nädal sellest mööda saab, ootavad meid avastamist vajavad metsarajad.
Lähme seekord sellisesse kohta, mis on kõrgem kui suvaline metsaalune – metsad on praegu üsna märjad, hoolimata sellest, et lund õieti nagu polnudki.

Plaanis on siis matkata mööde Pandivere kõrgustiku läänenõlva, Porkunist Neeruti mägedesse. Suures osas kulgeb see tee mööda vooreharju, mis loodetavasti on kuivad, mõned rajad on mulle tuttavad, mõnedel aga täitsa avastamata (isegi nende olemasolu on ebaselge).
Matk toimub märtsi viimasel nädalavahetusel, ajavahemikus 24.03 – 26.03.Eks kombineerida annab ka kui vaja.

Teele jääb kõiksuguseid asju, nagu Porkuni ordulinnuse varemed, kaunid äralagastatud kallastega Võhmetu järved, Lasila karjäär, vana tammeallee ja hiietammik, veidike absurdne põlismets vooreharjadel, Pariisi küla, Neeruti mäed jms. Tõenäoliselt tuleb ka metsikult ööbida.

Mina ise arvan, et seekord võiks autod pigem linna unustada ning sõita hoopistükkis rongiga. Maha tuleme näiteks Tamsalus ja koduteele asume Kadrinast.

Matka korraldus

Matkale on hetkel tulemas 8 inimest: Age, Andre, Ivan, Kaidi, üks müstiline sõber, Kristel, Marju, Marko.

Toidu ning telgid planeerime jooksvalt, lähipäevil.

Nagu sai kokku lepitud, siis alustame oma matka reedel, 24. märtsil Tamsalu raudteejaamast, kuhu kohale tuleme (üllatus-üllatus) – rongiga. Kuna Kaidi ja sõber tulevad rongiga Tartust, siis on logistiliselt parimad rongiajad järgnevad:

Tallinnast: 17.42 (18 Tallinn-Tartu; Tamsalus kohal 18.43)
Tartust: 17.22 (215 Tartu-Tallinn; Tamsalus kohal 18.33)

Ehk siis Kaidi & Co peaks Tamsalus vaid 10 min. ootama.

Matk ise saab olema selline keskmiselt raske, suuri veetõkkeid või kaljuseinu meil ületada ei tule. Silmas tasub pidada seda, et metsad kipuvad praegu kõikjal siiski üsna märjad olema – hooldage ära oma saapad ning varuge kaasa mitu paari sokke.

Esimene päev (24.03) ei ole midagi erakordset – kõnnime 7,5 km Tamsalust Porkunisse. Suurelt jaolt läheb matk mööda külavaheteid ja maanteid, kuna on juba hämar, siis pole miskit vaadata kah. Maanteel hämaras liikumise jaoks aga – võtke helkurid kaasa! Kes feilib helkuri kaasa võtmisel, peab kõndima maanteekraavis.
Vaid viimased paarsada meetrit saavad olema pisut “ekstreemsed” – peame pimedas veidi võsas ragistama, et leida üles raja algus ning laagri jaoks sobiv koht. Porkuni lähedal ametlikku lõkkekohta pole, nii et ööbime metsikult, suvalises kohas.

Teine päev (25.03) saab olema aga päris nõudlik. Kokku saab päevateekond olema ligi 19 kilomeetrit pikk, kui läheb hästi, siis võibolla veidi (ca 1 km võrra) lühem. See tähendab aga seda, et ärkama peab mõistlikul ajal ning teele asuma samamoodi – mõistlikul ajal.
Maastik saab olema erakordselt mitmekülgne – kõik, mis ma ülalpol kirjeldasin, jääb sellesse päeva. Lisaks ka veidi maanteed.
Ühesõnaga – kõnnime Porkunisse tagasi, vaatame seal veidi ringi ning hakkame astuma põhja poole.
Võhmetu külas tahaksin ma proovida üht ammuunustatud rada üles leida. Kui maastik ei tundu väga läbi vettinud olevat, siis lähme seda pidi (kui üles leiame muidugi), kui aga ujutab, siis lähme mööda teed. Eks kohapeal paistab.
Hiljem läheme läbi Lasila hiietammiku ning pöörame teelt üldse maha, tõuseme vooreharjale ja läheme mööda imepisikesi salaradu pidi edasi.
Ühel hetkel jääb teele Pariisi puhkeküla, kustkohast võib võibolla saada kohvi või õlut või isegi süüa. VÕIB-OLLA, praegu pole turismihooaeg ning koht võib üldse kinni olla. Igaks-juhuks võib pisut sularaha kaasa võtta.
Jõuamegi lõpuks Neeruti mägedesse. Rada kulgeb piki kõrget ja kitsast vooreselga kuni meie selleõhtuse laagripaigani.

3. päev (26.03) saab taas olema lebo – kokku on kõndimist ca 6 km Kadrina raudteejaamani. Sel ööl keeratakse kella, ärge seda maha magage.

Rong läheb Kadrina raudteejammast kell 14.45. Tagasi sõidame natuke aega kõik koos, kuni Kaidi ja kaaslane lähevad kell 14.56 Tapal maha, et sealt edasi Tartusse sõita. Tartu rong väljub Tapalt kell 15.13.

Kohtumiseni rongis ja matkal!

Matka skeem:

Porkuni - Neeruti

Categories: Matk, tulevikuplaanid | 43 kommentaari

Navigeerimine

43 thoughts on “Esimene matk 2017. aasta kevadkollektsioonist

  1. Mina olen käpp :)

  2. Käpp

    PS. Väga ilus ja ajakohane talvine päisepilt! :)

  3. Mõte väga hea! Ma ainult nendel päevadel õpin savi-põhumaja ehitama sellises kohas: http://www.equilibre.ee/wordpress/loodusehitus/koolitused/

  4. Kevadised matkad on kõige mõnusamad, nautige täiega! :) Kahjuks ei saa ma seda teiega ette võtta, tervis ei luba ja kõhubeebi pole sellest ka eriti vaimustuses.

    • Aitäh, Ingrid.
      Naudime sinu eest ka, ehk saad siis eemal olles ikkagi pisut osa :)
      (ma salamisi loodan, et kui kõhubeebist saab ükskord päris beebi, siis saab ta aga matkadest kohe väga erilises vaimustuses olema ;))

  5. Olen lubanud samal ajal teisel matkal L-Eestis olla..

  6. käpp

  7. Käpad, ma küsin korraks üle – kas sobilik on 2 ööd (reede õhtu, laupäev ja pühapäev) või peab keegi vajalikuks/võimalikuks tulla laupäeval?

    • Teeks ikka 2 ööd. Paneks näiteks 17.42 rongiga Tallinnast minema.
      BTW Age soovis ka meiega liituda. Loodetavasti on see OK. Sellega seoses sooviks kellegi käest 2-st telki laenata.

      • Saate kahese telgi minult. Kui ma ei eksi, siis Naissaarel oli teil seesama, oranž telk?

    • Ikka 2 ööd, kuis siis muidu.

  8. Turboarchitects

    Sobib

  9. Tulen ja võtan sõbra ka kaasa. Seega 2 käppa lisaks :)

  10. Marju

    Mina tulen kaa!

  11. Uuendasin postitust, lisasin matka täpsema kava.

  12. Iwan

    ma teen ettepaneku, et me võiks Tamsalust kõndida natuke rohkem itta läbi Loksa küla ja proovida leida ööbimist hoopis Porkuni järve lõunaosa juures. Nii peame kõndima vähem maanteel ja ööbimist otsiks suuremas metsamassiivis Porkuni parkmetsast kaugemal. Ma muidugi ei tea kohalikku kööki ja kui Andrel on mingi põhjus, miks on planeeritud teisiti, siis ma ei vaidle vastu.

    • Iwan

      1. päeval võib kõndida ilmselt ka Võhmetu järvestikuni, kuna aega on? Seal ilmselt oleks metsik ööbimine lihtsam?

    • Laagrikoht sai valitud selle järgi, et tegu on riigimetsaga. Järvest lõunas on ainult eramaad. Lisaks on praegu valitud laagrikoht kõrgel voorel, mets järvest lõunas on aga võrdlemisi madal ning ma kardan, et hetkel pisut märjavõitu.
      Laagrikoht ei ole Porkuni parkmetsas, parkmets on Porkuni pool maanteed, meie oleksime teisel pool.
      Sisuliselt võib Võhmetuni ära kõndida küll, see lisab esimesele päevale veel ca 6 km. Järvede ääres oleks hea laagrikoht ka.
      Kuid sellisel juhul jääks meil nägemata Porkuni kogu ulatuses. Lisaks jääb sellele lõigule see unustatud ning võibolla ka olematu rajalõik, mida ma hea meelega avastada tahaks. Selleks on päevavalgus aga parem aeg.

  13. Hästi ägedat matka teile. Mul on väga väga kahju, aga ma ei saa seekord ikkagi tulla. Nuuuux.

  14. Kuidas on meil lood telkidega? Ivanil on telk. Minul on isegi 3 kahest telki iseenesest. Üks läheb Markole ja Agele, teine mulle. Kolmas on veel ripakil.
    Kaidi, kas sina tuled enda telgiga?
    Marju, kas sul on telk?

    • Minul ja mu müstilisel sõbral on telk olemas :)

    • Iwan

      meie läheme seekord Andreiga tema telki. Kui vaja, mul on üks kahene üle.

    • Marju

      Päeva lõpuks jõudsin ka asjade käiku lugema… kahene telk on mul olemas. Pole probleemi seal üksi olla, aga superrõõmus oleks, kui kuskile kolmandaks saaks…paarikesi segama, või nii :D

      • Kusjuures ma ei tea, et kellelgi kolmest telki oleks… Lisaks on esimesel ööl suure telgi ülesseadmine võrdlemisi keeruline, metsas ei pruugi nii suurt puhast platsi olla.

        • Marju

          Pole probleemi, võin vabalt soolotelikida ka. Suur tüdruk juba :) Aga menüü ja toit on orgunnitud?

        • Ühesõnaga telgiküsimus lahendatud, mina telki ei vaja :)

  15. Veidi ka ilmast.
    Reedel on võrdlemisi ilus ilm, selge ja päikesepaisteline, öösel lihtsalt selge. Temperatuur on seline nagu praegugi – päeval ca 3-4 kraadi, öösel -2 – -3 kraadi.
    Laupäeval läheb aga sajuseks. Sajab vihma. Sadama hakkab juba hommikul ning sajab kogu pärastlõuna, (kohati võib vihm päris tugev olla) õhtuks jääb järgi, ilm aga jääb pilviseks. Õhk on õige pisut soojem, aga üldjoontes ikkagi sama – 4-5 kraadi. Öösel läheb selgemaks ning temperatuur langeb veidi alla nulli.
    Pühapäeval on taas jälle selge ilm, temperatuur on sama. Päikese käes on ilmselgelt soojem :)

    Nii et kokkuvõtvalt võib öelda, et meie põhimatkapäeval saame näha tavalist Eesti ilma.

  16. Bobo

    Sorry, et võõrana niiviisi nina teiste asjadesse topin aga miks peab Kadrinast Tartusse läbi Tallinna sõitma?
    14:45 Kadrina – 14:56 Tapa (11 min) Reis 225 Narva ➜ Tallinn
    15:13 Tapa – 16:41 Tartu (1 h, 28 min) Reis 212 Tallinn ➜ Tartu

    • Tegelikult ei peagi. Olin ise juba sama variandi Tartusse tagasi tulekuks välja otsinud, ainult et Andrele polnud sellest teada andnud :)

    • Hehe :) Tänud tähelepanu juhtimast. Ma olin ideest, et Kaidi meiega Tallinnasse kaasa sõidab, juba nii vaimustuses, et unusatasin Eesti raudteegeograafia sootuks.
      Loomulikult saab Tapalt Tartusse. Parandan ka blogikandes andmed ära.

  17. Meie liitume Agega esimeses ööbimiskohas, kuhu saame autoga. Eks siis selgub, kui lähedale autoga pääseb – kui vaja, siis kõnnime. Kuna meid tuuakse ära, siis tagasi liigume rongiga.

  18. Iwan

    Avaldan tunnustuse matka korraldajale ja köögitoimkonnale. Marsruut oli põnev. Söögid olid uskumatud!

    Hunnik minu eimidagiütlevaid pilte

  19. Iwan

    Andre, kas saab GPS faili?

  20. Lugesin eelmisel kevadel (2021) teie matka plaani. Tundus huvitav. Täna, 8 mail 2022 tegime siis ära. Jalgratastega, nii et saime ühe päevaga kogu ringi, Kadrina – Porkuni – Kadrina. Aitäh idee eest :)

    • See “salarada” Võhmetu külast Võhmetu järveni oli muidu olemas, aga küla-poolne ots puudus – ainult võsa ja kellegi põld. Kuna tulime põhja ehk siis järvede poolt, tulime muidugi teele välja, aga küla poolt alustades ei oleks küll uskunud, et metsa sees tee alles on. Kuid oli küll ja rattaga kenasti sõidetav.

    • hah, nii lahe, et keegi meie blogist abi on saanud!

Lisa kommentaar

Blog at WordPress.com.